تعریف مسئولیت

تعریف مسئولیت

مسئولیت ریشه در طبیعت و سرشت انسان و جهان دارد. قانون کنش و واکنش همان گونه  که بر جهان طبیعت حکم فرمااست در عالم انسانی نیز به روابط و امور افراد نظم می بخشد. البته عالم انسانی، عالم ملاحظات اخلاقی نیز هست. پس انتظار می‌رود شکل تعدیل شده و اخلاقی قانون کنش و واکنش در جوامع انسانی حکم فرما باشد؛ اگر چه این انتظار مدت های مدیدی به طول انجامیده و رفتار بشر ساکن در اخم جنگل‌ها و خمیازه کوه‌ها، صیقل بسیار خورده است تا قالب اخلاقی و قاعده کنونی خود را بیابد.

با این حال بشر از رهگذر واکنش‌هایی که دیگران در قبال رفتار او نشان می‌داده‌اند از زمان های بسیار دور با مفهوم مسئولیت و بازگشت نتیجه اعمال به سمت عامل، آشنا بوده است. اما نظام منسجمی که امروز به عنوان نهاد مسئولیت مدنی شناخته می‌شود، موضوعی به نسبت جدید است که در حقوق کشورهای غربی نیز پیشینه چندانی ندارد و رشد و تکامل آن وابسته به توسعه مفاهیم حقوق مدنی و آزادی‌های فردی بوده است.

در واقع در یک جامعه توسعه یافته مسئولیت و پاسخ گویی، ضامن تداوم آزادی‌های فردی و اجتماعی است؛ زیرا آزادی بی قید و شرط و اعمال قدرت غیرپاسخ گو، گذشته از این که عامل بی‌نظمی خواهد بود، امنیت روانی و اجتماعی مورد نیاز برای فعالیت‌های اقتصادی را سلب می‌نماید. از این رواست که در کنار توسعه حقوق و آزادی‌های مدنی، لزوم مسئولیت‌پذیری و پاسخ‌گویی افراد در قبال اعمال خود، رشد چشم‌گیری داشته است.

منبع : کتاب بیمه های مسئولیت و طرح های خاص
ناشر پژوهشکده بیمه مرکزی
مولف علیرضا عسگرزاده

/ بیمه مسئولیت / برچسب ها: , ,

اشتراک نوشته

درباره نویسنده

دیدگاه

دیدگاهی وارد نشده است.

ارسال پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد فیلدهای اجباری با علامت مشخص شده اند *

16 − 2 =